top of page

A biodinamika megjelenése a magyar gasztronómiában
OC-BOR/3-2022/929008
(2023. április 24.)

Nagy sikerrel zárult a CASA CHRISTA Agriturismo birtokán „A biodinamika megjelenése a magyar gasztronómiában” címmel megrendelésre került workshop.

 

A biodinamikus gazdálkodás témájában immáron ez a 2. kerekasztal szakmai beszélgetés, ami a Casa Christa birtokon került megrendezésre olyan szakemberek közreműködésével, mint Michael Andert, osztrák biodinamikus gazdálkodó, borász, Zadravecz Zsolt biodinamikus szőlész, Egly Márk, a Balatonfelvidéki Borvidék elnöke, Gianni Annoni, a Trattoria Pomodoro étterem tulajdonosa. A beszélgetést Tungli Péter, a Veszprém2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetője moderálta.

IMG_9952.jpg

Az eseményen részt vettek a Balaton felvidéki és Balaton környéki borászok, borászatok képviselői (teljesség igénye nélkül Gilvesy Róbert, Sike Balázs, Bökő Dániel, Rókusfalvy Palkó, a Zelna Borászat és Étterem tulajdonosa, Strommer Pincészet, Homola Pincészet, Koronczai Pincészet, Steve Spiegelberg, Csapody család, Kistücsök étterem a Balaton déli partjáról, borkereskedők, szőlészek, gasztronómiai szakemberek. Érkeztek a fővárosból is olyan neves éttermek képviselői is, mint a Szent Andrea Étterem és Skybar társtulajdonosa és vezetője vagy az Alessio Étterem üzletvezetője, séfje.

IMG_9965.jpg

Míg az 2022. októberében tartott workshop-on a biodinamikus gazdálkodás és borászat jelentősége és működése került bemutatásra, addig a mostani beszélgetésben megvizsgálták a résztvevők, hogy miként jelennek meg a biodinamikus gazdálkodás termékei a gasztronómiában, milyen módon kerül felhasználásra, miként lehet közelebb hozni a biodinamikus gazdálkodás végtermékeit a felhasználókhoz, a vendégekhez.

IMG_9950.jpg

Górcső alá került a biodinamika filozófiai háttere, Rudolf Steiner tanításai és annak mindennapi alkalmazása. Szó esett arról is, hogy a fenntarthatóság jegyében mennyire fontos, hogy megismerjék az emberek a biodinamikus gazdálkodás jelentőségét és lényegét, megismerjék a természetközeliség ebbéli szépségét, a vendéglátóipari- és fogyasztói edukáció fontosságát.

IMG_9954.jpg

Az osztrák biodinamikus gazdálkodónak köszönhetően 65 különböző termék került bemutatásra, többek között borok, zöldségek, fűszerek, húsok, paszták. A bemutatott termékekből kostólót is kínáltak a házigazdák.

Ezen alapanyagok felhasználásával kaptak a résztvevők kóstoló falatokat a beszélgetés alatt illetve egy biodinamikus alapanyagokkal készített gondolatébresztő menüsort fogyaszthattak az esemény zárásaként. Az érdekes előadások és megvitatott szakmai kerekasztalbeszélgetés mellett lehetőség nyílt a jelenlévőknek kötetlen beszélgetésre, mindennapjaikat meghatározó kérdések megvitatására.

bottom of page